#17 De Kringloop

Tijdens onze korte vakantie in ons eigen huurhuisje, waar we wilde kijken of alles in orde was en of alles wel werkte, kwam ik een heel groot gemak tegen. Ik schaam me er wel voor als ik dit zeg. Maar ik zeg het toch... Ik heb alle afval in 1 prullebak gegooid. Nee, niet alles, glas was wel apart... Maar de rest..hup onder dezelfde klep.. Heerlijk.. Bij iedere worp vond ik het een gemakkie, maar mijn geweten sprak wel. Ik schaam me ervoor. En weet je waarom? Omdat als er een is, die alles hier thuis aan het scheiden is, dan ben ik dat wel. Nee Christiene, je doet dit niet alleen, Nico doet net zo hard mee. Ja zeker weten, We doen het echt samen. En dat doen we best fantiek. Nicky heeft het dus ook echt niet van een vreemde. Alles krijgt zijn eigen plek. Plastic is de grootste bak bij ons, die staat dan ook het dichtste bij in de keuken/ dan komt Gewoon afval/Glas/Papier/Nespresso koffiecups, ze hebben gratis recycle zakken, ja goed he, die doen ook mee, en je kunt het op diverse punten afgeven, hier is het de DA drogist. Dan Groenafval, voor mijn eigen compostbak, want ik vind tuinen super leuk, en dan zeker met deze biologische compost. Soms als ik compost onderuit die bak schep, dan vind ik een plastic lepeltje van de kleinkinderen ertussen en schiet ik wel in de lach, want dan hebben ze het per ongeluk verkeerd gedaan . Als de kinderen hun pakje Fristi leeg hebben dan vragen ze heel vaak, "Welke prullenbak mag deze oma ?" "deze hè ?? " En dan wijzen ze op de plastic bak, ja goed zo jongens, jullie weten het al hè. Ja hoor dat mag in de plastic bak. Zo zie je maar Jong geleerd is oud gedaan. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Geweldig toch ? We gaan verder... Batterijen. Injektpatronen, bij inlevering een kwartje voordeel op je nieuwe injekt. Kapotte lampen/Chemisch afval/Hout/Metaal/ En dan ook nog alle plastic doppen voor Oma Papagaai, dat is de Oma van Felicia, dat is ook weer voor een één of ander goed doel. En dan, last but not least...alles wat dan nog over blijft, en das niet veel whahaha..en ook nog helemaal goed is, maar geen doel meer heeft, brengen we naar de Kringloopwinkel. Daar verkopen ze jouw spullen voor weinig geld aan iedereen die nou net daar naar op zoek is, wat jij niet meer zo leuk vind. En daar schaam ik me helemaal niet voor.... DAT DOEN WIJ DUS OOK!! Jazeker wij shoppen daar zo graag. Het is iedere keer weer een klein feestje. Toen mijn moeder zo een 30 jaar geleden daar al kwam en vertelde dat ze daar wat gekocht had griezelde ik en dacht meteen jakkiebakkie wat een vlooienbende 🙈 (ach ik was nog jong) En wat ik ook heel gek vond, waarom moet ik gratis dingen brengen bij hun achterom en als ik daar wat koop moet ik er geld voor betalen. Zo raar ! Dat vond ik echt te gek voor woorden. Maar ja, ....Jaaaaa.. Nu begrijp ik het hele systeem. Vele opbrengsten zijn voor goede doelen. Ze hebben veel mensen in dienst met een beperking of een achterstand. Ook vele vrijwilligers zijn daar aan het werk, dus ja, wat een supermooi bedrijf. Jaren later toen ik steeds meer hoorde dat er overal diverse kringloopwinkels open gingen, zijn wij ook eens BINNEN gaan kijken. Nou ja...... net wat ik al schreef, het is nu iedere keer weer een feestje. We maken er eigenlijk een uitje van. Als we wel eens een weekendje weggaan en het is een beetje uit de buurt, dan stippelen we op die route, de grote plaatsen aan en zoek ik bij Google de kringloopwinkels op in deze grote steden. Ze worden ook steeds mooier en uitgebreider. Geweldig. Bijvoorbeeld Apeldoorn, Boxmeer Venlo..Oh ja Naarden. Roosendaal..Almere..Nijmegen .. En iedere keer als we de auto daar dan voor de deur parkeren, lopen we naar binnen als twee kleine kinderen, zo van, wat komen we daar nu weer tegen. En als we dan door de deuren naar binnen komen en we zien een giga pand met prachtig alles georganiseerd dan kijken we elkaar aan en krijg ik dat Zalando gevoel ....en Nico net als die Heineken kerels die al die biertjes zien liggen. Wauwwwww....PARRA.. PRRR.... en snel vliegen we ieder onze eigen kant op. Alle kleding hangt keurig gesorteerd op kleur, op broek, op trui, op blouse, op mannen, op vrouwen, op kinderen. Ze maken er geweldige leuke hoeken met wandkasten salontafels stoelen eromheen leuke schilderijen tafelkleedjes lampjes etc etc.. Alles op keuken gebied. Precies dat bord wat jij nog kwijt bent of dat ene kop en schoteltje wat je nog miste in je servies Je kan het daar vinden. En zo kan ik nog wel ff doorgaan. Nico gaat meteen naar de